Assalamualaikum.......hai kawan-kawan pembaca...alahai macam budak-budak pulak......entri saya hari ni sekadar nak kongsikan apa yang keluarga kami makan semalam untuk berbuka puasa. Memandangkan semalam hari jadi Aiman Haziq bersamaan hari jadi PM kita, pemanis mulut kami dah pastinya kek harijadi. Takkan kotak dia je kan.......Pertama kali jugaklah encik suami memuji kek yang saya beli tu sedap. Kalau tak mesti ada komennya, manis sangatlah, muaklah....tapi kali ni nampaknya banyak juga yang menjadi habuan tekaknya. Tu betul punya sedaplah tu........Mujurlah saya ikut cadangan staf di kedai kek tu. Berbaloi membelinya dengan harga RM50.40 selepas diskaun 30%. Kiralah sendiri harga sebelum diskaun ye...harus mahal sebab tiramisu tu kan sodapppppp....................Konon sekadar nak mencuba, akhirnya bahagian kami licin pagi ni. Yang tinggal pun ada dua bekas untuk dihantar ke rumah dua orang pengasuh anak-anak. Maklumlah pengasuh si kecil lain, si abang dan di kakak kekal dengan pengasuh lama.
Apa pasal tak masuk lagi cerita pasal tajuk kat atas tu ek?? Lambat betul,panjang mukadimahnya....Tu baru cerita pemanis mulut..ni baru nak masuk cerita pasal menu utama. Ringkas gilerr...mee sup ajerr. Pukul 6.30 baru masak. Bahan-bahan beli pukul 4.30, boleh gitu? Mujurlah sambal kicap dan daun sup dah siap potong awal-awal (pengasuh bagi sebab sehari sebelum tu dia buat menu yang sama....hehe), jimat masa den....jadi daun bawang dan daun sup yang dibeli tu kena fikir pulak nak buat apa. Hari ni rancangnya tak masak, beli murtabak saja, ikut selera anak-anak.Bagi hadiah puasa....
Maka saya pun memulakan misi memasak. Macam saya pernah cerita sebelum ni, saya bukanlah pandai masak pun. Suami kata sedap cuma tak selalu masak....perli gitu kan...hikhikhik. Akhirnya terhasillah menu saya untuk berbuka............
Orang buat resepi, kau naaakkkk jugak....Saja nak share mana tau kot ada yang baru-baru nak belajar masak cam saya jugak...huhuhuhu
Mee sup ringkas...
Bahan-bahan
Mee...setengah bungkus cukup untuk 4-5 orang (tangki kami kecik,....hihi)
Lobak yang dipotong-potong
Meatball (saya guna farmbest punya, yang plain jerr)
Fishcake yang dipotong dua dan dihiris ikut sesuka hati nak besar mana
Taugeh (bajet 20 sen jerr)
Daun sup/bawang yang dihiris halus
Bawang goreng...wajib ada, tak ada tak best
Ayam yang dipotong dadu
Bawang putih untuk sambal kicap
Kicap
Lada cili untuk sambal
Air
Minyak
Garam 2 sudu teh
Bahan tumisan
Bawang merah, satu labu kecil,
Bawang putih, 3 ulas
Halia, agak-agak 1.5cm
Kayu manis,sebatang dahle...nak lebih ok jerr
Bunga lawang
Bunga cengkih
Lada putih
Serbuk tumix perasa ayam, dua peket (yang 1.80 sen, dalamnya ada beberapa peket tu)
Serbuk rempah sup, 2 sudu makan, lebih sikit pun takpe..
Cara penyediaan
1. Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk halus dan ditumis hingga naik bau. Masukkan sekali bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih.
2. Dah naik wanginya, masukkan pula serbuk rempah sup dan tumis dalam seminit-dua. Masukkan ayam dan reneh seketika hingga mendidih.
3. Bila dah mendidih,masukkan perasa ayam tumix tu dan masukkan meatball, fishcake dan tambahkan air. Air agak-agak dalam 3 liter.
4. Biarkan mendidih sekali lagi dan masukkan carrot, bawang goreng dan sedikit hirisan daun bawang/daun sup. Jangan lupa letak garam jugak.
5. Lebih kurang 5-10 minit, rasa, dan matikan api.
Untuk menambah rasa, tumbuk/blend lada cili, bawang putih dan tambahkan dengan kicap. Kalau pedas sangat, tambah sikit gula pun ok. Ikut selera sendiri. Bila nak hidang tu baru masukkan taugeh. Kalau masuk terus dalam periuk nanti dia lecur sangat....Hiaskan dengan daun bawang/sup dan bawang goreng. Wallaweh.......iniah hasil resepi campak-campak saya.
Nak cuba silakan....taknak cuba pun takpe......sebab resepi you all mesti lagi meletops daripada resepi budak baru belajar ni kan..kan......ahaks....oklah cukuplah resepi mudah saya ni ha....tak kira orang nak kata apa, yang penting anak-anak kata "sedaplah mama"....terus keluar taman astakona dalam jiwa........muahahaha.....................
No comments:
Post a Comment