Hari ni encik suami meminta saya masakkan ayam masak merah ikut cara Kak Long minggu lepas. Tapi minggu lepas masa di kampung, Kak Long buat masak merah udang galah. Udang galah Sungai Pahang....terbaik!!!!! Puas makan tapi sayangnya encik suami cuma makan sambalnya saja sebab tak minat udang galah. Masih teringat-ingat lagi ikan talapia goreng, patin masak asam rebus dan masak merah udang galah hasil tangan Kak Long. Rasanya memang meletop!!!!
Sambil-sambil berbuka tu, sempat juga bersembang dengan Kak Long resepi masak merah dia yang nampak simple sangat tapi hingga menjilat jari. Kak Long pun cakaplah resepinya. Jadi hari ni nak try buat. Bahan-bahan dia memang sangat mudah.
Bahan-bahan ayam masak merah.
7-8 ketul ayam yang digoreng dengan kunyit dan garam (saiz potongan 16).
1 labu bawang besar yang dipotong bulat
3 biji bawang putih
1 labu bawang besar
10 tangkai lada kering
2 biji tomato dipotong dadu
Sedikit kunyit serbuk
Selain ayam, kesemua bahan ini dikisar.
Cara penyediaan
1. Panaskan minyak
2. Masukkan semua bahan kisar tadi setelah minyak panas kira-kira 10-15 minit
3. Masukkan bawang yang dipotong bulat
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa
5. Masukkan ayam dan gaul sebati hingga pecah minyak. Taburkan daun sup/daun bawang sebagai hiasan sebelum dihidangkan.
InsyaAllah sedap.......
Encik suami baru terperasan beliau tidak membeli sebarang kuih untuk iftar hari ni. Saya kata tak ada masalah sebab saya buatkan pengat pisang tanduk. Sayang, dah masak pisang yang dibawa dari kampung Ahad lepas. Justeru saya buatkan pengat pisang, alhamdulillah anak-anak pun suka......
Rezeki kami hari ini. Ayam masak merah permintaan suami, pengat pisang, sayur kobis goreng, sup ayam permintaan anak-anak, buah tembikai dan air ribena. Alhamdulillah!!!
No comments:
Post a Comment