Followers

iklan..iklan......

Monday, July 19, 2010

SEMINAR CELIK ISU-ISU CEREBRAL PALSY PART 2

Alhamdulillah....17 Julai (Sabtu) lepas, kami Jawatankuasa Kumpulan Sokongan Ibu bapa Anak-anak CP atau glamornya team kami dipanggil "Team Celik CP" telah berjaya menganjurkan seminar di atas buat kali kedua. Kali pertama bulan Jun yang lepas, success juga. Kali ini adalah kesinambungannya. Nak jadikan cerita, sepatutnya seminar kedua ni difokuskan kepada sesi praktikal atau amali, mcm mana nak buat therapy untuk anak2, mcm mana nak ajar anak-anak duduk dan sebagainya. Oleh kerana banyak permintaan untuk membawakan wakil dari JKM dan KPM, maka kami pun berusaha memenuhi permintaan ibu-ibu dan bapa-bapa yang senasib jugak dengan kami ni. Bukan mereka aje akan dapat manfaatnya, kami pun tompang berkaki-kaki dapat faedah. Makanya..dua minggu terakhir sebelum seminarlah baru kami ni bekerja keras. Al-maklumlah masing-masing bekerja, tinggal pun jauh-jauh, merata-rata, jadi siapa yang sempatlah bekerja. Tak boleh nak kata orang tu orang ni x beri kerjasama sebab kita faham kondisi masing-masing. Yang penting sampai hari event semua dah tahu apa yang perlu dilakukan.

Kali ni kami dapat banyak juga tajaan, Mutiara Motors company pertama bagi tajaan t-shirt dan air mineral. Sedap air mineral Mutiara Motors...rasa macam nak mintak tajaan lagi.hihihihih.........Apollo bagi wafer dan layer cake, IPPJ taja makanan tengahari.Ada hamba Allah yang tak mahu disebutkan namanya pula menyumbang RM1K, alhamdulillah...begitu juga RM1K daripada Ketua MCA Cawangan Gelang Patah. Hari tu semua AJK pakai baju Mutiara Motor kecuali aku sebab x muat.Huhuhuuhu.....yang untung mestilah my suami sebab dia yang muat. Dr Daniel, Pn.Prema pun siap join pakai t-shirt. Seminar yang sempoi, x ada protokol sangat...pakai t-shirt pun jadi...Seminar ketiga, insyaAllah ada lagi hamba Allah yang sudi menaja t-shirt Team Celik CP kami. Masih dalam proses cari saiz dan buat tempahan. Bolehlah kami pakai t-shirt tu nanti......

Bersama Pn.Mida di Mutiara Motors...bukan senang nak sampai sini...
Ini ibu-ibu dan Cik  J/K bersama Mr Ben..semua pakai t-shirt Mutiara. Yang depan sekali tu chip the mission...
Our heroes...
Tn.Hj M.Ashari, Mr Andy. Dr Daniel Gerard dan Mr Ben

Seminar hari tu ada tiga sesi tapi sesi ketiga terpaksa di 'slash' kerana sesi pertama yang sangat hangat dan panazzzz..Rasa terbakar punggung mak bapak. Tak pasal-pasal skrip semua hilang. Jadi bidan terjun pulak mendamaikan yang tegang, yang berkerut, yang tinggi-tinggi suara. Yelah..kita pun faham masalah dengan JKM..Prosedur cantik....tapi pelaksanaan tak seperti dinyatakan. Macam.-macam masalah yang timbul. Yang diterang lain, yang berlaku lain.Memanglah semua jadi hangin. Kesian jugak pada En Wahid bin Jemiran, wakil Bhg.Pembangunan OKU. Dahlah dia sendiri OKU, kena serang dengan mak bapak OKU lagi....berpeluh rasanya beliau hari itu. Permasalahan yang dinyatakan adalah berdasarkan pengalaman. Aku sendiri pernah ada pengalaman menyakitkan. Kata ada sesi soalsiasat tapi, tengok gaji lebih dah reject...siapa tak hangin kan....apa2 pun selepas ni kalau ada apa2 masalah memang En Wahidlah yang akan jadi sasaran.Hmmmm.........

Apa yang ibu bapa tak puas hati bila anak2 yang dikategorikan kronik atau terlantar ialah anak2 CP yang tak dapat menguruskan diri sendiri dan perlu dibantu sepanjang masa. Nak dapatkan bantuan tu kelayakan pendapatan isi rumah termasuk kalau ada anak-anak yang dah kerja dan tinggal bersama mesti tak lebih 3 ribu. Logik ke?? dengan kos hidup yang semakin meningkat..macam-macam tanggungan lain, so usul dberikan supaya had pendapatan dinaikkan kepada RM8 ribu dan hanya terhad kepada pendapatan ibu bapa. Bantuan tersebut adalah untuk pengurusan anak-anak...kalau nak hantar pergi fisio ke...mana2 ke....Nak harap hospital kerajaan je, patient ramai....itupun x boleh pertimbang. Tapi  tiba2 dia kata boleh dipertimbangkan melalui siasatan ke rumah. Aikk??? hari tu masa mohon langsung x ada sebut soal boleh dipertimbangkan. Macam mana tu??????...tu yang geram tu........

Tn Hj Abd Rahman pulak dah tersengih je bila tengok En Wahid kena serang.Agaknya puas dia berfikir apa tangkisan nak diberikan bila tiba sesinya nanti. Memang he is very smart....apa yang ada dalam fikiran ibu bapa seolah-olah telah dapat dibaca oleh Tn Hj dan semuanya telah di'cover' dalam sesi penerangan beliau. Tak ada can parent nak panas punggung.....apa pun, maklumat yang diberikan sangat berguna. Memang ada banyak usul yang dikemukakan. Mudah2an dapat dikumpul dan akan dijadikan resolusi untuk diserahkan kepada pihak-pihak yang berkaitan selepas ini. Akhirnya sesi seminar berakhir pukul 2 petang..hampir 2.30 actually. Walaupun seminar berjaya tapi aku yakin, masih terselit perasaan kurang puas hati. Kalaulah kami dapat jemput individu yang berjawatan dan dapat membuat keputusan, alangkah bahagianya hidup.....

Apa2 pun, alhamdulillah semuanya telah berakhir. Cuma harapan agar team ini dapat diorganisasikan dengan lebih sistematik dan dapat menjadi wakil suara-suara ibu bapa yang mempunyai anak2 istimewa...kita fight untuk mereka, untuk kemudahan mereka, untuk hak mereka, bukan untuk kepentingan ibu bapa..........di bawah sedikit suasana semasa seminar. Nanti gambar dah siap, akan diupload lagi.....

            

                           


Ada rezeki, dipanjangkan usia dan kesempatan, bertemu lagi di seminar ketiga nanti...............