Followers

iklan..iklan......

Sunday, December 22, 2013

Al-kisah Alam Impian....

Assalamualaikum...salam sejahtera..salam sayang..salam kerinduan dan selamat malam......

Terima kasih kepada you all yang masih sudi jenguk laman tintajemari ni walaupun empunya tapaknya dah lama tak kemaskini laman. Bukan apa, semenjak dua menjak kaki tak jejak bumi ni....di Alam Impian kononnya...huhuhuhu perkara paling menyayat hati bila line telefon dan line internet lebih lambat daripada syifutttt......rasa nak menangis pun hado.....tapi idok le menangih keluar air mata darah....ngarut namanya tu.....puas le kesot sana kesot sini..dok pegang handphone cari bucu-bucu dinding..sudut-sudut strategik demi nak dapatkan line telefon dan line internet....punyalah sedih pada detik dan ketika itu.....

Oh ya...nampak tajuk di atas tu? Alam Impian? Siapa biasa dengar nama tempat ni? Kalau saya....first time dengar ada nama Alam Impian...mula-mula tu macam ye tak ye saja akan ke Alam Impian untuk buat sesi terapi anak syurga nan seorang ni tapi rupanya memang betul wujud dalam peta Malaysia...wujud jugak dalam altitude GPS tempat yang bernama Alam Impian ni. Fuh...terasa macam tak berada di alam nyata seketika...Banyak yang nak diceritakan tentang Alam Impian ni. Tahan tak tahan jelah korang nak membaca coretan saya kali ni...cuma terlupa satu hal..9 hari di Alam Impian, tak ada sekeping foto pun saya potretkan yang menunjukkan saya benar-benar sampai di Alam Impian!!Huwaaaa......Tapi yang pasti saya bermusafir sebentar di Canting, Alam Impian...dengar nama pun pelik kan...ada seni di situ...orang jawa kata ada 'art'...ke sebab dengan UiTM Shah Alam yang famous dengan fakulti 'art'nya? Hurmmmm.....

Bermula perjalanan ke Alam Impian, saya dihantar oleh Encik Suami namun pada hari yang sama Encik Suami berangkat pulang ke Johor. Punyalah hati berdoa bagai dia tak dapat tiket hari yang sama...ekekeke...tulah, doa yang tak baik...tup-tup sedang elok je konon-konon nak cari tiket, dapat pulak tiket pada waktu dan ketika itu juga!! Ambik....bermulalah survival saya dan Super Haziq di bumi Shah Alam dengan berbantukan sebuah UNSER dan sebiji GPS kalau nak ke mana-mana. Encik suami pun risau juga nak tinggalkan kami berdua tapi saya yakinkan dia yang saya boleh survive...in sha Allah...walhal dalam hati pun berfikir-fikir jugak...mampu ke???kikikikiki....

Maka bermulalah perjalanan seorang ibu dan anaknya untuk sebuah pengorbanan dan perjuangan kecil. Bermulalah episod jerit-menjerit oleh Super Haziq yang memang punya pitching tinggi itu....Bak kata perawat a.k.a Mak Ija yang memang takkan saya lupa....In order to have a good health.."enjoy the pain"...so Haziq enjoying the pain tiga kali sehari....

Cerita selebihnya tentang perkembangan anak ini nanti akan saya kongsikan di http://www.ceritahaziq.wordpress.com ye. Belum sempat nak update lagi....hukhukhuk.....

Dalam pada sibuk dengan terapi anak...sempat jugalah beranikan diri pusing bandar Shah Alam...cari PKNS gara-gara kehabisan kurma yang menjadi salah satu entiti penting dalam menu harian Super Haziq. Sampai jugalah di PKNS...yeyeyeye...kemudian berpeluang bertemu bekas pelajar yang dah hampir 6-7 tahun juga tak jumpa...yelah ...anak murid pun dah ada anak 3...sama pulak dengan cikgunya....Alhamdulillah...mudah-mudahan pertemuan ini membawa sedikit manfaat dan kebahagiaan atas dasar silaturrahim dan juga perkongsian mengenai BVSM yang mahu dikongsikan kepada ayah pelajar saya ini..jom sama-sama kita doakan agar ayah student saya ini beroleh kesembuhan ye....


Sempat jugalah bertemu anak-anak syurga yang lain...ramai juga...Sempat jumpa Amni, Muhammad, Rayyan, Lope....Saad...cuma sayangnya ada masa-masa yang tak terfikir nak memotret kenangan bersama mereka. Entah bilalah boleh jumpa lagi dengan mereka. Semoga diberikan kelapangan dan peluang untuk bersama-sama mereka lagi. Bila melihat anak-anak ini, tiada apa yang mampu saya ungkapkan melainkan kesyukuran yang tidak terhingga. Kadang-kadang kita rasa kita ni susah, diduga dengan dugaan yang berat tapi sebenarnya ramai lagi di luar sana yang lebih hebat ujiannya. 


Sempat jugalah dalam berani-berani takut tu drive ke Seksyen 7 tanpa GPS. Macam terer...berpandukan arahan lisan saja dan sampai juga!! Target mahu ke Jakel nak cari fabrik denim untuk buat tudung. Ya Tuhan.........dah namanya perempuan mata 'kainan'..bukan mata duitan eh...nampak je kain denim yang macam-macam kaler...macam-macam design terus jadi tak tentu arah....terus jadi macam orang jakun sekejap...siap duduk-duduk atas timbunan kain.....punyalah tak senonoh perangai....mata tengok yang itu cantik..yang ini cantik...semuanya cantik!!! Kena pulak masa tu tengah offerrrrr.....terus lupa dunia. Mujur bukan di Alam Impian, kaki masih berpijak di bumi nyata. Cepat-cepat ingatkan diri supaya jangan tak sedar diri. Punyalah suka....punyalah hilang kewarasan sekejap...habis kusauk 10 jenis denim!! Tina-tiba rasa masa tu macam nak habiskan semua duit yang ada!!! Hahahahahahaha...terhilang akal sekejap tapi bila teringatkan duit treatment tak bayar lagi.....cepat-cepat beritahu hati jangan ikut nafsu...tu semua godaaan....cobaaaaaannnn!! Erm....konon target nak denim aje, dusta belaka! Tersauk jugak beberapa pasang kain yang cantik pada pandangan mata tapi bukan untuk diri sendiri...nak kasi hadiah kat pengasuh....Alhamdulillah dah selamat di'deliver'.......habis berjoli, kembali ke rutin asal terapi anak lagi....

ini sikit je...gambar yang disauk disimpan.....hikhikhik

Sempat jumpa kembar sepusat sepusing, mak lain-lain ayah asing-asing...Noina dan Cik Bella si Mata Cantik...Beli tilam terapi handmade by ayah Noina dan kami pun suka landing atas tilam tu....

Kelelahan mamat ni kena henyak....

Sementara menunggu hari-hari terakhir rawatan yang masih berbaki beberapa hari lagi pada ketika itu, sempat lagi order buku daripada DIM (Duda Idaman Malaya)...En Abil Fikri Ahmad yang telah pun menghasilkan buku pertama beliau berkaitan kasih sayang beliau kepada almarhumah isteri yang dikasihi Pn. Fauziah, walaupun sampai sekarang masih belum khatam gara-gara nak kasi 'feel'....baca sikit-sikit baru touch sampai ke jantung.....tu dia....


Terkesan dengan penceritaan kisah "Warkah Buat Isteri" ini, tiba-tiba terasa macam nak hasilkan juga buku pengalaman membesarkan anak CP menggunakan laras bahasa tak formal, sama seperti penceritaan di blog. Tiba-tibalah....ada juga rakan-rakan yang menggalakkan saya menulis sebab katanya saya pandai menulis tapi saya taklah pulak berasa begitu....menulis ni memerlukan kemahiran, bukan boleh tulis main 'hentam kromo' je kata orang-orang kampung....bila menulis tu kena tulis dari jiwa, baru menyentuh hati dan rasa. Kalau setakat menulis tanpa ada jalan cerita dan lenggok bahasa yang sempurna, ibarat makanan yang tidak diletak garam dan gula, tiada rasa masin, lemak dan manisnya.....chewah.....macam dah boleh menulis dah ni...kikikikiki....

Oklah, dijadikan cerita seterusnya....dua hari terakhir saya di Alam Impian, saya terasa sakit pinggang yang amat....sebelum tu dah ada tanda-tanda namun tak berkesempatan nak buat rawatan. Turun naik tangga setiap hari dan akhirnya...dua hari terakhir, saya ditakdirkan tak mampu nak bergerak seperti biasa. Pagi tu sempat jugalah turun ke bawah basuh baju dan masakkan nasi Haziq, bila naik ke bilik dan merebah tubuh di sebelah Super Haziq, bila nak bangun tiba-tiba saya sudah tak mampu nak bergerak. Pinggang terasa sakit yang amat. Kasihan Super Haziq seharian tak keluar dari bilik. Nak turun ke tingkat bawah pun sangat berhati-hati. Bergerak dalam kadar yang sangat perlahan. Haziq sudah tak mampu saya dukung. Gagahkan juga badan kerana kasihankan Super Haziq sedangkan waktu tu dah rasa sangat tak berdaya. Allahurobbi....menitik air mata menahan sakit....

Alhamdulillah, Mak Ija yang ada urusan di luar seharian akhirnya dapat merawat saya, dan dipaksa minum minuman herba. Ambik....tiga cawan besar macam cawan air buah gelas besar kat Binjai Terengganu tu ha!! Tu dia....terkulat-kulat hamba! Lepas tu keluar masuk bilik kecil. Yelah....dah banyak yang masuk mestilah banyak yang keluar kan.....Kasihan pada seorang rakan yang berhajat nak bertemu saya tapi tak dapat gara-gara saya dah 'shut down' awal...memang tak sedar dan badan pun terasa sakit-sakit. Tak ada rejeki nak jumpa dengan Ma Hamzah, sahabat zaman persekolahan di daerah Segar Amat suatu ketika dulu. Sahabat yang suka buat aksi 'daring' dalam dorm asrama....hahahaha hanya ku yang ingat pose-pose maut zaman remaja dulu....kikikikiki...kalaulah Ma Hamzah baca entri saya ni...sah-sah lepas ni cepat saja wassap/mesej hamba berbunyi bertanyakan apakah pose itu.....kikikikikikiki.....biarlah rehesia......

Keesokan hari, pinggang terasa semakin sakit. Semakin tak boleh nak bergerak dan rupanya itu petanda saya menghadapi masalah di tulang pinggang dan tengkuk. Akhirnya saya terpaksalah minta bantuan kecemasan...encik suami terpaksa bergegas dari JB ke Shah Alam untuk membantu menguruskan Super Haziq. Sehingga entri ini dicoretkan juga, saya masih berhati-hati dalam pengurusan Super Haziq. Masih takut-takut nak mendukung atau mengangkat Super Haziq kerana masih terasa kesakitan di pinggang. Mungkin saya rasa badan cukup kuat tetapi sebenarnya badan dah bagi signal supaya memberi peluang untuknya berehat. Rasa gagah tapi sebenarnya tidaklah segagah mana...Gagah dan semangat saja yang kuat...fizikalnya rupa-rupanya taklah sekuat yang dibayangkan....

Mungkin inilah masa paling tepat untuk saya benar-benar merehatkan diri. Nak duduk lama tak boleh, nak angkat berat tak boleh...nak dukung anak tak berani...ada kalanya bosan juga sebab tak buat rutin biasa tapi nak buat macam mana....memanglah muka ni boleh tersenyum...gelak-gelak...sengih-sengih macam kerang busuk tapi hakikatnya sakit itu hanya badan yang menanggungnya....rehatlah weh...kalaulah badan ni boleh menjerit...rasanya kalah suara Nash Lefthanded yang serak-serak basah tu suruh tuan punya badan berehat. Apa pun...perjuangan tetap perlu diteruskan. Sakit yang ada ni sebagai asbab untuk memperlahankan aktiviti sahaja....bukan menghentikan terus aktiviti. Lepas ni kena rancang untuk sesi terapi private pula sebab sudah ada pusat terapi terdekat yang dibuka.....

Oh....sudah tak boleh menulis dengan berjela. Pinggang sudah bagi signal....Ada rezeki memang mahu ke Alam Impian lagi untuk sesi rawatan akan datang tapi kena kumpul dana dulu....Kalau alang-alang pergi biar intensif..biar dapat belajar teknik stimula supaya dapat diaplikasi sendiri di rumah....Makan dah tak perlu risau, konsep homestay..tak terasa macam tinggal di hotel yang kena cari makanan di luar..rasa-rasa tak cukup bekalan...Econsave tak sampai 10 minit...rasa-rasa nak berjalan...SACC, PKNS pun tak sampai 15 minit....seronok juga di Alam Impian....lebih seronok kalau jadi mem besar....ke sana sini ada pak supir.....wah...terasa indahnya dunia....hihihihihi...

Oklah...cukuplah Al-Kisah di Alam Impian. Sekarang dah kembali ke alam realiti. Banyak lagi rutin dan tugas menanti. Insyaallah ada rezeki kita sambung pada entri akan datang. Mohon doakan kesihatan saya kembali membaik begitu juga perkembangan positif Super Haziq ye Tuan-tuan dan Puan-puan....Terima kasih daun keladi....panjang umur kita bertemu lagi....Assalamualaikum....