Followers

iklan..iklan......

Sunday, December 22, 2013

Al-kisah Alam Impian....

Assalamualaikum...salam sejahtera..salam sayang..salam kerinduan dan selamat malam......

Terima kasih kepada you all yang masih sudi jenguk laman tintajemari ni walaupun empunya tapaknya dah lama tak kemaskini laman. Bukan apa, semenjak dua menjak kaki tak jejak bumi ni....di Alam Impian kononnya...huhuhuhu perkara paling menyayat hati bila line telefon dan line internet lebih lambat daripada syifutttt......rasa nak menangis pun hado.....tapi idok le menangih keluar air mata darah....ngarut namanya tu.....puas le kesot sana kesot sini..dok pegang handphone cari bucu-bucu dinding..sudut-sudut strategik demi nak dapatkan line telefon dan line internet....punyalah sedih pada detik dan ketika itu.....

Oh ya...nampak tajuk di atas tu? Alam Impian? Siapa biasa dengar nama tempat ni? Kalau saya....first time dengar ada nama Alam Impian...mula-mula tu macam ye tak ye saja akan ke Alam Impian untuk buat sesi terapi anak syurga nan seorang ni tapi rupanya memang betul wujud dalam peta Malaysia...wujud jugak dalam altitude GPS tempat yang bernama Alam Impian ni. Fuh...terasa macam tak berada di alam nyata seketika...Banyak yang nak diceritakan tentang Alam Impian ni. Tahan tak tahan jelah korang nak membaca coretan saya kali ni...cuma terlupa satu hal..9 hari di Alam Impian, tak ada sekeping foto pun saya potretkan yang menunjukkan saya benar-benar sampai di Alam Impian!!Huwaaaa......Tapi yang pasti saya bermusafir sebentar di Canting, Alam Impian...dengar nama pun pelik kan...ada seni di situ...orang jawa kata ada 'art'...ke sebab dengan UiTM Shah Alam yang famous dengan fakulti 'art'nya? Hurmmmm.....

Bermula perjalanan ke Alam Impian, saya dihantar oleh Encik Suami namun pada hari yang sama Encik Suami berangkat pulang ke Johor. Punyalah hati berdoa bagai dia tak dapat tiket hari yang sama...ekekeke...tulah, doa yang tak baik...tup-tup sedang elok je konon-konon nak cari tiket, dapat pulak tiket pada waktu dan ketika itu juga!! Ambik....bermulalah survival saya dan Super Haziq di bumi Shah Alam dengan berbantukan sebuah UNSER dan sebiji GPS kalau nak ke mana-mana. Encik suami pun risau juga nak tinggalkan kami berdua tapi saya yakinkan dia yang saya boleh survive...in sha Allah...walhal dalam hati pun berfikir-fikir jugak...mampu ke???kikikikiki....

Maka bermulalah perjalanan seorang ibu dan anaknya untuk sebuah pengorbanan dan perjuangan kecil. Bermulalah episod jerit-menjerit oleh Super Haziq yang memang punya pitching tinggi itu....Bak kata perawat a.k.a Mak Ija yang memang takkan saya lupa....In order to have a good health.."enjoy the pain"...so Haziq enjoying the pain tiga kali sehari....

Cerita selebihnya tentang perkembangan anak ini nanti akan saya kongsikan di http://www.ceritahaziq.wordpress.com ye. Belum sempat nak update lagi....hukhukhuk.....

Dalam pada sibuk dengan terapi anak...sempat jugalah beranikan diri pusing bandar Shah Alam...cari PKNS gara-gara kehabisan kurma yang menjadi salah satu entiti penting dalam menu harian Super Haziq. Sampai jugalah di PKNS...yeyeyeye...kemudian berpeluang bertemu bekas pelajar yang dah hampir 6-7 tahun juga tak jumpa...yelah ...anak murid pun dah ada anak 3...sama pulak dengan cikgunya....Alhamdulillah...mudah-mudahan pertemuan ini membawa sedikit manfaat dan kebahagiaan atas dasar silaturrahim dan juga perkongsian mengenai BVSM yang mahu dikongsikan kepada ayah pelajar saya ini..jom sama-sama kita doakan agar ayah student saya ini beroleh kesembuhan ye....


Sempat jugalah bertemu anak-anak syurga yang lain...ramai juga...Sempat jumpa Amni, Muhammad, Rayyan, Lope....Saad...cuma sayangnya ada masa-masa yang tak terfikir nak memotret kenangan bersama mereka. Entah bilalah boleh jumpa lagi dengan mereka. Semoga diberikan kelapangan dan peluang untuk bersama-sama mereka lagi. Bila melihat anak-anak ini, tiada apa yang mampu saya ungkapkan melainkan kesyukuran yang tidak terhingga. Kadang-kadang kita rasa kita ni susah, diduga dengan dugaan yang berat tapi sebenarnya ramai lagi di luar sana yang lebih hebat ujiannya. 


Sempat jugalah dalam berani-berani takut tu drive ke Seksyen 7 tanpa GPS. Macam terer...berpandukan arahan lisan saja dan sampai juga!! Target mahu ke Jakel nak cari fabrik denim untuk buat tudung. Ya Tuhan.........dah namanya perempuan mata 'kainan'..bukan mata duitan eh...nampak je kain denim yang macam-macam kaler...macam-macam design terus jadi tak tentu arah....terus jadi macam orang jakun sekejap...siap duduk-duduk atas timbunan kain.....punyalah tak senonoh perangai....mata tengok yang itu cantik..yang ini cantik...semuanya cantik!!! Kena pulak masa tu tengah offerrrrr.....terus lupa dunia. Mujur bukan di Alam Impian, kaki masih berpijak di bumi nyata. Cepat-cepat ingatkan diri supaya jangan tak sedar diri. Punyalah suka....punyalah hilang kewarasan sekejap...habis kusauk 10 jenis denim!! Tina-tiba rasa masa tu macam nak habiskan semua duit yang ada!!! Hahahahahahaha...terhilang akal sekejap tapi bila teringatkan duit treatment tak bayar lagi.....cepat-cepat beritahu hati jangan ikut nafsu...tu semua godaaan....cobaaaaaannnn!! Erm....konon target nak denim aje, dusta belaka! Tersauk jugak beberapa pasang kain yang cantik pada pandangan mata tapi bukan untuk diri sendiri...nak kasi hadiah kat pengasuh....Alhamdulillah dah selamat di'deliver'.......habis berjoli, kembali ke rutin asal terapi anak lagi....

ini sikit je...gambar yang disauk disimpan.....hikhikhik

Sempat jumpa kembar sepusat sepusing, mak lain-lain ayah asing-asing...Noina dan Cik Bella si Mata Cantik...Beli tilam terapi handmade by ayah Noina dan kami pun suka landing atas tilam tu....

Kelelahan mamat ni kena henyak....

Sementara menunggu hari-hari terakhir rawatan yang masih berbaki beberapa hari lagi pada ketika itu, sempat lagi order buku daripada DIM (Duda Idaman Malaya)...En Abil Fikri Ahmad yang telah pun menghasilkan buku pertama beliau berkaitan kasih sayang beliau kepada almarhumah isteri yang dikasihi Pn. Fauziah, walaupun sampai sekarang masih belum khatam gara-gara nak kasi 'feel'....baca sikit-sikit baru touch sampai ke jantung.....tu dia....


Terkesan dengan penceritaan kisah "Warkah Buat Isteri" ini, tiba-tiba terasa macam nak hasilkan juga buku pengalaman membesarkan anak CP menggunakan laras bahasa tak formal, sama seperti penceritaan di blog. Tiba-tibalah....ada juga rakan-rakan yang menggalakkan saya menulis sebab katanya saya pandai menulis tapi saya taklah pulak berasa begitu....menulis ni memerlukan kemahiran, bukan boleh tulis main 'hentam kromo' je kata orang-orang kampung....bila menulis tu kena tulis dari jiwa, baru menyentuh hati dan rasa. Kalau setakat menulis tanpa ada jalan cerita dan lenggok bahasa yang sempurna, ibarat makanan yang tidak diletak garam dan gula, tiada rasa masin, lemak dan manisnya.....chewah.....macam dah boleh menulis dah ni...kikikikiki....

Oklah, dijadikan cerita seterusnya....dua hari terakhir saya di Alam Impian, saya terasa sakit pinggang yang amat....sebelum tu dah ada tanda-tanda namun tak berkesempatan nak buat rawatan. Turun naik tangga setiap hari dan akhirnya...dua hari terakhir, saya ditakdirkan tak mampu nak bergerak seperti biasa. Pagi tu sempat jugalah turun ke bawah basuh baju dan masakkan nasi Haziq, bila naik ke bilik dan merebah tubuh di sebelah Super Haziq, bila nak bangun tiba-tiba saya sudah tak mampu nak bergerak. Pinggang terasa sakit yang amat. Kasihan Super Haziq seharian tak keluar dari bilik. Nak turun ke tingkat bawah pun sangat berhati-hati. Bergerak dalam kadar yang sangat perlahan. Haziq sudah tak mampu saya dukung. Gagahkan juga badan kerana kasihankan Super Haziq sedangkan waktu tu dah rasa sangat tak berdaya. Allahurobbi....menitik air mata menahan sakit....

Alhamdulillah, Mak Ija yang ada urusan di luar seharian akhirnya dapat merawat saya, dan dipaksa minum minuman herba. Ambik....tiga cawan besar macam cawan air buah gelas besar kat Binjai Terengganu tu ha!! Tu dia....terkulat-kulat hamba! Lepas tu keluar masuk bilik kecil. Yelah....dah banyak yang masuk mestilah banyak yang keluar kan.....Kasihan pada seorang rakan yang berhajat nak bertemu saya tapi tak dapat gara-gara saya dah 'shut down' awal...memang tak sedar dan badan pun terasa sakit-sakit. Tak ada rejeki nak jumpa dengan Ma Hamzah, sahabat zaman persekolahan di daerah Segar Amat suatu ketika dulu. Sahabat yang suka buat aksi 'daring' dalam dorm asrama....hahahaha hanya ku yang ingat pose-pose maut zaman remaja dulu....kikikikiki...kalaulah Ma Hamzah baca entri saya ni...sah-sah lepas ni cepat saja wassap/mesej hamba berbunyi bertanyakan apakah pose itu.....kikikikikikiki.....biarlah rehesia......

Keesokan hari, pinggang terasa semakin sakit. Semakin tak boleh nak bergerak dan rupanya itu petanda saya menghadapi masalah di tulang pinggang dan tengkuk. Akhirnya saya terpaksalah minta bantuan kecemasan...encik suami terpaksa bergegas dari JB ke Shah Alam untuk membantu menguruskan Super Haziq. Sehingga entri ini dicoretkan juga, saya masih berhati-hati dalam pengurusan Super Haziq. Masih takut-takut nak mendukung atau mengangkat Super Haziq kerana masih terasa kesakitan di pinggang. Mungkin saya rasa badan cukup kuat tetapi sebenarnya badan dah bagi signal supaya memberi peluang untuknya berehat. Rasa gagah tapi sebenarnya tidaklah segagah mana...Gagah dan semangat saja yang kuat...fizikalnya rupa-rupanya taklah sekuat yang dibayangkan....

Mungkin inilah masa paling tepat untuk saya benar-benar merehatkan diri. Nak duduk lama tak boleh, nak angkat berat tak boleh...nak dukung anak tak berani...ada kalanya bosan juga sebab tak buat rutin biasa tapi nak buat macam mana....memanglah muka ni boleh tersenyum...gelak-gelak...sengih-sengih macam kerang busuk tapi hakikatnya sakit itu hanya badan yang menanggungnya....rehatlah weh...kalaulah badan ni boleh menjerit...rasanya kalah suara Nash Lefthanded yang serak-serak basah tu suruh tuan punya badan berehat. Apa pun...perjuangan tetap perlu diteruskan. Sakit yang ada ni sebagai asbab untuk memperlahankan aktiviti sahaja....bukan menghentikan terus aktiviti. Lepas ni kena rancang untuk sesi terapi private pula sebab sudah ada pusat terapi terdekat yang dibuka.....

Oh....sudah tak boleh menulis dengan berjela. Pinggang sudah bagi signal....Ada rezeki memang mahu ke Alam Impian lagi untuk sesi rawatan akan datang tapi kena kumpul dana dulu....Kalau alang-alang pergi biar intensif..biar dapat belajar teknik stimula supaya dapat diaplikasi sendiri di rumah....Makan dah tak perlu risau, konsep homestay..tak terasa macam tinggal di hotel yang kena cari makanan di luar..rasa-rasa tak cukup bekalan...Econsave tak sampai 10 minit...rasa-rasa nak berjalan...SACC, PKNS pun tak sampai 15 minit....seronok juga di Alam Impian....lebih seronok kalau jadi mem besar....ke sana sini ada pak supir.....wah...terasa indahnya dunia....hihihihihi...

Oklah...cukuplah Al-Kisah di Alam Impian. Sekarang dah kembali ke alam realiti. Banyak lagi rutin dan tugas menanti. Insyaallah ada rezeki kita sambung pada entri akan datang. Mohon doakan kesihatan saya kembali membaik begitu juga perkembangan positif Super Haziq ye Tuan-tuan dan Puan-puan....Terima kasih daun keladi....panjang umur kita bertemu lagi....Assalamualaikum....

Wednesday, November 20, 2013

Ahmad Ammar: siapakah pemuda hebat ini?

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Salam penghargaan buat semua yang masih sudi memperuntukkan masa menelusuri laman tintajemari ini. Jujurnya entri ini sepatutnya saya coretkan semalam usai menonton sebuah video yang benar-benar memberi kesan yang mendalam, namun Allah menguji saya dengan migrain sepanjang hari. Ujian kecil ini membantutkan perancangan saya untuk menulis. Alhamdulillah, hari ini terasa sedikit segar dan ingin saya kongsikan tentang apa yang seharusnya saya luahkan.

Saya menonton sebuah video berdurasi hampir 25 minit. Kalau ikutkan hati, memanglah tak larat nak menonton video dalam keadaan yang tidak bermaya namun entah mengapa saya mampu gagahkan diri untuk menonton video tersebut hingga akhir, sehingga terasa bulu roma saya meremang dan ada satu rasa aneh yang menyelinap...sukar hendak dijelaskan...beberapa hari ini tersebar video tersebut dan saya bagaikan terpanggil-panggil untuk sama-sama menonton. Seolah ada sesuatu yang memanggil-manggil saya untuk menontonnya.

Saya tidak terlalu terkesan dengan tayangan seawal kelahiran anak muda bernama Ahmad Ammar ini yang telah bertemu Sang Pencipta pada 1 Muharram 1435H di bumi Uthmaniyyah, Turki, bumi di mana beliau melanjutkan pengajian. Namun begitu, rasa aneh itu mula datang tatkala saya melihat perkembangan  anak muda yang boleh dikategorikan sebagai adik ini daripada usianya di peringkat sekolah rendah, sekolah menengah dan setiap inci perkembangannya hingga kepada penglibatan beliau dalam aktiviti-aktiviti kemanusiaan. Saya sendiri tidak mempunyai kekuatan dan semangat sepertinya. Bila melihat dan merenung wajahnya, seakan-akan terasa begitu dekat dengan diri kita.Sukar saya nak ungkapkan bagaimana...

Almarhum meninggal kerana dilanggar ambulan ketika melintas jalan di Turki. Saat paling menyentuh ruang hati saya yang paling dalam ialah tatkala melihat ketenangan wajah almarhum sebelum dimandikan, seakan-akan sedang tidur dan lena dengan begitu lena. Terasa sangat indah apabila melihat wajah Almarhum kala itu. Lebih mengesankan apabila melihat peluh yang masih keluar di keliling mata dan dahi Almarhum dan ianya adalah salah satu tanda kematian husnul khotimah...yang memang dinanti-nantikan bagi hambaNya yang terpilih. Ini mengingatkan saya dengan pemergian almarhum ibu mertua saya yang dapat saya saksikan di depan mata, berpeluh-peluh dan masih terasa hangat tubuhnya sewaktu jenazah hendak dimandikan. Allahu Akbar!

Banyak momen yang menyentuh hati saya. Bayangkan entah berapa ramai yang memberikan hadiah solat jenazah untuk Almarhum. Berebut-rebut orang mahu mengusung keranda beliau hingga ke tempat pemakaman. Dari sudut mata kasar saya, jenazah almarhum bagaikan kapas yang ringan kerana tidak terlihat bebanan yang mengusung malah seakan terlalu ringan. Beruntunglah ibu bapa yang melahirkan anak ini...Impiannya untuk syahid di bumi Syria namun Allah tangguhkan agar dapat syahid di bumi Uthmaniyyah...bumi di mana para sahabat Anbiya disemadikan. Indahnya perjalanan anak muda ini yang hakikatnya langsung tidak saya kenali.

Tiada setitis air mata abahnya yang saya lihat menitis sepanjang rakaman video. Begitu juga ibu atau umminya. Mana mungkin tiada sedih di hati kehilangan putera tercinta namun berbahagialah kerana jelas kelihatan pengakhiran yang baik untuk almarhum. Kita sama-sama doakan almarhum mendapat darjat tertinggi di sisi Allah. Mengembara dan berkelanalah untuk lebih memahami apa yang perlu kita lakukan, apa yang perlu kita sumbangkan sebagai khalifah Allah. Allahurabbi...terasa banyak kekurangan diri dibandingkan dengan anak muda ini...terasa banyak lagi yang perlu dilakukan....Allahurobbi.......

Wednesday, November 6, 2013

'Ter'sauk jugak.....RESEPI PEMAKANAN RASULULLAH"...

Assalam dan kembali bersiaran...

Hari ni saya nak kongsikan tentang buku yang baru saja saya 'sauk' di kedai buku. Sebenarnya melayankan anak-anak....Bila keluar dengan ayah...dah di'paw'nya ayah...keluar dengan mama...depa tau mama kalah dengan muka pussy cat dalam cerita shrek tu...mulalah depa minta dikasihani...nyampah....mama pun bila jejak je kaki di kedai buku, hmmm....tewas jugak...lagi pula anak-anak memang sukakan buku...lebih-lebih lagi sang puteri...mujur suka buku...kalau suka yang entah apa-apa...lagi haru....kesian kat adik-adik ipar yang menunggu...serik join kakak ipar dan anak-anak saudara kalau ke kedai buku....itu baru kedai buku kecik....Dapat kedai buku besar...mama tak larat poket jelah....

Berbalik cerita tentang buku yang menjadi 'saukan' saya. Biasa kan kita dengar..."don't judge the book by its cover"...biasa kan? Tapi hakikatnya...bila nak membeli memang tengok cover dulu pun. Bila tengok 'macam cantik jerr...macam comel jerr...macam menarik jerr'...barulah lihat muka belakang buku...kemudian barulah selak-selak isi kandungannya. Puas ke hulu ke hilir...ke depan ke belakang...mundar mandir...akhirnya sepasang mata saya ni terpaku pada sebuah buku....

Ha ini buku yang mencuri perhatian sang mata. Covernya pun dah kelihatan menarik kan? Bila lihat isinya....lagi teruja untuk menjadikan buku ini sebagai salah satu koleksi buku di rak buku di rumah.

Buku yang mengandungi petua pemakanan Rasulullah serta resepi-resepi berasaskan pemakanan Baginda. Sangat berbaloi-baloi!!!

Mungkin Tuan Puan bakal teruja juga mendapatkan buku ini nanti. Sedikit yang mahu saya kongsikan berkenaan "CARA MAKAN RASULULLAH"....

1. Cara duduk Rasulullah ketika makan
Baginda duduk dalam posisi 'mutawarikan" iaitu meletakkan pinggul pada kedua-dua tumit, atau duduk seperti tahiyyat awal.

Apabila dihidangkan makanan....
Baginda membaca "Alhamdulillahi hamdan kathiran thoyyiban mubarokan fihi, ghaira muwadda'iw wa la mustaghnan 'anhu Robbana" (Segala puji bagi Allah, puji yang baik lagi berkat padanya, puji yang tidak pernah berhenti dan puji tidak akan mampu lisan menuturkannya, Ya Allah Rabbal 'Alamin). Sebutlah nama Allah dan makanlah dengan tangan kanan dan apa yang ada di hadapanmu (HR Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

2. Makan makanan yang terdekat.

3. Mulakan makan dari tepian, bukan tengah kerana keberkatan turun daripada puncaknya (ke bawah)

4. Sebelum makan, Baginda mengambil sedikit garam menggunakan jari kelingking lalu Baginda menghisap garam itu. Kemudian baru Rasulullah makan makanan itu.

  • garam ialah sumber mineral dari tanah yang diperlukan oleh badan
  • Dua cecah garam bersamaan satu liter air mineral
  • Garam sebagai penawar paling mujarab untuk merawat keracunan
  • Garam berfungsi menghalang sihir dan gangguan makhluk halus

5. Elakkan makan dan minum sambil berdiri

6. Baginda tidak pernah mencela atau mengaibkan makanan. "Apabila suapan seseorang kamu terjatuh, maka hendaklah dia mengambilnya, hendaklah dia membuang kemudaratan padanya dan hendaklah dia memakannya dan janganlah ia meninggalkannya kepada syaitan (secara membazir).

7. Menghindari isrof iaitu membazir ketika makan. Cukup sekadar untuk menghilangkan lapar. Sabda Rasulullah "Cukuplah bagi manusia itu beberapa suapan makanan, walaupun harus makan, maka sepertiga untuk makanan, sepertiga untuk air dan sepertiga untuk nafasnya (HR Muslim)

8.Gemar makan dalam dulang  bagi mewujudkan kemesraan dan tingkakatkan kasih sayang.

9. Berbual-bual ketika makan iaitu membicarakan hal baik-baik.

10. Baginda tidak makan makanan yang panas.

11. Menjilat tiga jari selepas makan (jari tengah, jari telunjuk dan ibu jari). :Apabila seseorang sudah makan hendaklah ia menjilat jari-jarinya kerana sesungguhnya diatidak tahu mana satu makanannya yang berkat. Mengunyah 40 kali untuk memastikan makanan benar-benar hancur supaya mudah diproses sistem pencernaan.

InsyaAllah entri akan datang saya kongsikan cara minum Rasulullah ye.Allahu Akbar!!

Saturday, November 2, 2013

Susah nak percaya?: Testimoni BVSM Edisi 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Apa khabar semua yang melawat laman saya? sihat? Mudah-mudahan terus dikurniakan kesihatan yang baik dan berterusan....

Menjengah ke laman blog sendiri...baru perasan bahawa sudah lama saya tidak mengemas kini apa yang sepatutnya. Kali ini saya masih lagi dok nak kongsikan kebaikan tentang BVSM. Maaflah yek kalau ada yang tak suka...bolehlah singgah laman lain dan jangan lupa singgah semula laman saya bila-bila berkesempatan ye.....saya tiada masalah dengan itu. Kepada yang masih terus mahu menantikan bait-bait taipan hingga ke noktah terakhir...saya doakan semoga kalian terus diberikan kesihatan yang berterusan.

Kenapa asyik-asyik nak cerita pasal BVSM ni? Hebat sangat ke produk ni? Ada yang kata...selimut je pun......bukan selimut Jepun ye....Sebenarnya kalau korang nak tau...(pandang kiri kanan tengok ada orang skodeng ke tak..hihihi). Saya masih belum puas kongsikan kebaikan BVSM ke seluruh alam sebab alam ni besar....luas....nak share dengan kawan-kawan pun tak habis lagi tau...itu belum lagi yang tertelan air liur, terjegil bijik mata dengar harganya...belum lagi yang sindir menyindir...tak kira lagi yang pandang sebelah mata..jeling-jeling ekor mata. Bak kata saya..."ada aku 'k'? hihihihi...Bukan apa...berkongsi perkara yang baik itu fardhu kifayah. Ada ketikanya boleh menjadi wajib sekiranya ia mampu mendatangkan kemaslahatan untuk seluruh alam. Kalau bukan kita yang dah merasa...dah melihat kesannya....nak harapkan siapa? Nak harapkan orang lain bercerita bagai nak rak tapi tak pernah pun guna? Salah kaedah perkongsian tu sayang......

Saya cuma nak bagi bayangan kat you all...ini memang belum masuk story pasal testimoni. Ini cerita soal percaya atau tidak....Cuba pegang handphone masing-masing. Kalau tidak pun duduk je depan komputer. Anda percaya semua devices tu memberikan kesan radiasi dan mempengaruhi kesihatan. Radiasi tu sampai pada kita bagaimana agaknya ye? Percaya ke kalau saya kata radiasi tu boleh sampai berdasarkan gelombang frekuensi alat-alat tersebut. Kita tak nampak pun gelombang tu tapi kita boleh percaya ianya membawa kesan radiasi. Saya percaya. Tak tahulah kalian percaya atau tidak kan.....tepuk dada..jawablah sendiri ye sama ada percaya atau tidak. Itu situasi yang pertama....

Situasi kedua...saya percaya Allah kurniakan matahari untuk manfaat alam terutama matahari yang mengeluarkan cahaya pagi yang sangat penting untuk proses fotosintesis bagi tumbuhan...proses pemulihan sel-sel manusia...meningkatkan metabolisme tubuh...membekalkan vitamin E dan sebagainya dan dibuktikan oleh sains. Banyak lagi manfaat cahaya pagi ni terutama cahaya pada waktu Dhuha. Kalau tidak, manakan disebut-sebut dalam Al-Quran...Saya percaya...kalian? sekali lagi mohon jawab sendiri. Kita tak nampak pun bagaimana cahaya tu boleh sampai kepada kita tapi kita tahu soal halaju cahaya. Kita tahu tenaga cahaya tu boleh sampai kepada tubuh kita dan memberi kesan kepada kualiti kesihatan kita menerusi gelombang cahaya. Eh saya percaya juga ni. Tuan-tuan dan puan-puan percaya ke tidak? Kita percaya banyak unsur alam yang dimanfaatkan menerusi pelbagai teknologi yang dicipta oleh genius-genius seluruh dunia untuk tujuan kebaikan. Saya percaya....anda? Cuba bezakan dua situasi ini. Bila saya selalu sebut soal BVSM...kadangkala ramai yang lupa tentang dua situasi ini atau mungkin buat-buat lupa atau memang tak mahu menerima kenyataan. Soalannya senang benau.....kalau kita boleh percaya gelombang radiasi boleh memberi kesan negatif....mengapa kita susah percaya tenaga cahaya boleh menyumbang kepada sesuatu yang positif? Isunya sama....kita tak nampak pun gelombang itu tapi kita tahu ianya memberikan kesan sama ada positif atau negatif....setuju? tak setuju takpe......fikir-fikirkan je dulu.......

Baru masuk soal testimoni....

Mungkin ramai yang terlupa atau taknak ambil tahu pun. Prinsip saya mudah...kalau kita nak kongsi sesuatu...mesti kita sudah melalui pengalaman tentang apa yang kita kongsikan. Jika tidak...itu TIDAK JUJUR namanya. Soal mahu menerima atau tidak...bukan kerja saya menentukannya. Tugas saya...kongsikan kebaikan ke seluruh alam. Kali ini saya kongsikan hanya beberapa testimoni sahaja. Mungkin ada yang sudah baca entri terdahulu saya mengenai perubahan-perubahan yang dialami oleh para pengguna BVSM a.k.a selimut ajaib, dengan izin Allah jua...

Testimoni 1 (Aiman Haziq, anak sendiri)
Diagnosis: Spastic Quadriplegic Cerebral Palsy with Global Development Delayed (GDD)
Masalah: 1. Sawan
              2. Tersentak-sentak waktu tidur (siang atau malam)
              3. Sembelit
              4. Mata tak fokus
              5. Tak berapa akhtif
Kesan penggunaan:
1. Tidur lebih lena
2.Tersentak waktu tidur dah tak ada, alhamdulillah.
3. Sawan sangat berkurangan dalam tempoh 3 bulan, hanya 2 kali serangan sawan berbanding dulu 3-4 kali sebulan.
4. Lebih aktif, mata semakin fokus
5. Lebih responsif pada persekitaran
6. Masalah sembelit berkurangan

Testimoni 2 (Diri sendiri)
Diagnosis: Konon-konon sihat...
Masalah: 1. Migrain
              2. Badan selalu letih, lesu, tidur tak cukup
              3. Sembelit
Kesan penggunaan:
Alhamdulillah....semua masalah yang dialami boleh dikatakan berkurangan 90%! Tipulah kalau kata 100 peratus. Kadang-kadang sakit jugak.....

Testimoni 3 (Abah saya sendiri)
Diagnosis: Pesakit kencing manis sejak tahun 80an, mujurlah pemakan ubat tegar..tak ada potong-potong setakat ni
Masalah: 1. Vertigo (badan tak seimbang bila berjalan)
              2. Badan selalu letih, bangun tidur nak berpicit baru boleh bangun
              3. Muka pucat, darah tak jalan dengan cantik...
Kesan penggunaan:
1. Abah tidur nyenyak...lena tidur, nak bangun pun senang
2. "Eh...abah bangun dah tak payah berpicitlah!", kata abah. Mau saya tak suka?
3. Muka dah mula naik kemerahan..badan nampak lebih bertenaga

Testimoni 4 (Ayah mertua)
Diagnosis: Pesakit kencing manis
Masalah: 1. Vertigo (badan tak seimbang bila berjalan)
           
Kesan penggunaan:
1. Badan terasa segar, tidur rasa puas.
2.Paling tak tahan....bangun pagi-pagi boleh menyanyi (perlahan)..tak pernah-pernah!!

Seorang sahabat memberikan testimoni penggunaan BVSM yang beliau sendiri tidak jangkakan hasilnya...

Puan A: 
"Akak berikan pada mak akak berumur 84 tahun..dah tua...sakit-sakit kaki, tak larat nak berjalan, makan pun tak berapa berselera. Paling sebak bila suatu hari mak call suami akak beritahu mak nak datang rumah akak!!Sebelum ni tak mahunya ke rumah anak-anak sebab tak larat!
Akak bawa pergi sarapan, hampir sepinggan makanan di pinggan habis! Berselera!...sebelum ni dia tak macam tu...
Minggu depannya mak telefon lagi nak ke rumah akak. Alhamdulillah dah larat berjalan..dan paling mengejutkan...
Esok mak akak mintak bawak dia pergi Muar!! Allahu akbar! Maha Suci Allah yang Maha Mengetahui rahsia setiap kejadian dan hikmah di sebaliknya. BVSM hanya asbab kesembuhan tetapi sekiranya Puan A tidak terdetik dan berusaha memberikan peluang kepada ibunya untuk menikmati tidur dan kesihatan yang lebih baik...mungkin kegembiraan ini belum dapat dinikmati... 


Banyak lagi testimoni yang nak saya kongsikan tapi kita tunggu edisi ke-2 nanti ye. Tak ada apa yang nak diceritakan selain kepuasan bila dapat kongsikan perkara yang baik. Apa-apa pun kena buka minda untuk bersangka baik...tak salah berfikiran negatif tetapi biarlah rasional.....Saya tak kata BVSM ini yang menyembuhkan penyakit. Ia hanya asbab kesembuhan DENGAN IZIN ALLAH JUA...yang ini kena percaya.



Tidur yang berkualiti menjamin kepada peningkatan kualiti kesihatan. Bukan saya yang kata tetapi boleh minta bantuan pakcik google kalau tak percaya.

Nantikan testimoni dari saya bagi Edisi ke -2 ye. Tunggu........................

Sunday, October 20, 2013

Alhamdulillah!!! BVSM lagi???

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pengunjung laman tintajemari....

Allahu Akbar! Subhanallah! Sebulan sudah rupanya daripada entri terakhir saya. Hmm....macam-macam yang berlaku sepanjang sebulan sampai tak tahu yang mana satu harus dicoretkan terlebih dahulu. Akhirnya....inilah yang terhasil. Sepatah perkataan.."Alhamdulillah!!" yang memberikan makna yang sangat besar pada saya. Masihkah ingat entri terakhir saya berkenaan apa? CONFIRM! PASTI! TIDAK SYAK LAGI!!Ianya berkenaan Bio Velocity Sleep Mate atau BVSM....ok....nak teruskan baca atau tidak, pilihan di tangan Tuan Puan tapi saya tetap akan meneruskan taipan seterusnya....

Mengapa saya katakan Alhamdulillah? Wajar saya ucapkan kalimah agung ini kerana rasa syukur kepadaNya yang telah menghadiahi saya dan rakan-rakan saya dengan kurniaan kesihatan yang tak mampu dibandingkan dengan nilai wang yang berjuta. Ada duit banyak tapi tak sihat...alangkah ruginya...ada kereta mewah, rumah besar, harta berkepuk-kepuk tapi tubuh tidak sihat...RUGI! Mengapa? Kerana kita punya pilihan untuk menentukan kesihatan tubuh kita dengan izinNYa jua...

Bila saya sebut tentang BVSM ni..ramai yang nak tahu pasal harganya. Bila sebut harganya..ramai yang terdiam. Mungkin ada yang teringin nak guna tetapi terkekang dengan harganya. Saya faham.Saya pun begitu juga pada mulanya. Tapi bila fikir-fikir...saya tak kata orang lain...saya pandang diri saya sendiri sahaja dulu. Saya boleh beli tab yang harganya hampir 2K satu ketika dulu. Saya boleh beli jam tangan yang harganya beratus ringgit malah sebagai seorang wanita...saya punya perhiasan yang harganya lebih mahal daripada tab tersebut. Cukup hanya itu yang membuatkan saya terfikir...mengapa soal nak sihat saya berkira-kira? Apatah lagi untuk anak syurga saya. Encik suami sudah faham saya....untuk anak syurga saya..saya tidak akan berkira sedangkan kami bukanlah orang senang...golongan sederhana saja. Namun memikirkan manfaatnya, saya gagahkan juga dan akhirnya setelah hampir dua bulan penggunaan BVSM ini, saya boleh tersenyum....mengapa?

Anak saya tiada sawan lagi...tiada lagi tersentak-sentak waktu tidurnya. Badannya juga makin aktif, makin kuat dan selera makan bertambah. Mungkin ianya biasa bagi Tuan Puan namun bagi saya....perkembangan anak saya yang kini usianya lima tahun tetapi masih dalam kondisi terlantar ini sangat membahagiakan saya. Salahkah saya berkongsi kegembiraan ini dengan menyebar luas manfaatnya untuk manfaat seluruh alam? Kongsikan kebaikannya dengan harapan orang lain juga mendapat kualiti kesihatan tubuh yang baik. Saya sendiri..masalah sembelit yang dihadapi sejak melahirkan anak sulung ini sudah hilang. Badan terasa ringan...tidur terasa puas dan lebih bersemangat.

Saya mengambil risiko. Saya kongsikan kebaikan BVSM ini dengan ahli keluarga dan teman-teman...hingga habis stok di tangan dalam masa tidak sampai dua bulan!!!Antara testimoni yang saya terima...ALHAMDULILLAH!!!

1. Adik bongsu yang mengalami slip disc
- Biasanya badan akan bengkak kalau drive jauh...tapi alhamdulillah, drive Segamat-Melaka- 
  Tanjung Malim dan patah balik, badan tak bengkak.
- Tidur nyenyak
- Badan terasa ringan

2. Bapa dan bapa mertua (kencing manis dan vertigo)
- Badan yang melayang sudah kurang melayang
- Abah dulu setiap pagi bangun berpicit, sekarang alhamdulillah tidak lagi

3. Sahabat yang memiliki anak hyperaktif
- Anak lebih mudah tidur
- Anak lebih tenang

4. Sahabat (mengalami bell palsy, sakit jantung, asid tinggi, tekanan darah tinggi)
- muka semakin seimbang
- Tekanan darah menurun tanpa ubat darah tinggi
-Kandungan asid turun daripada 410-398 hanya selepas lima minggu penggunaan

5. Anak CP (mengalami masalah sembelit, menangis setiap kali bangun tidur)
- Kedua-dua masalah dapat diatasi selepas beberapa hari penggunaan BVSM

Banyak lagi testimoni ingin saya tuliskan cuma takut pembaca pula berasa bosan. Saya pegang kata-kata seorang hamba Allah ini yang menyatakan bahawa sekiranya kita memiliki barang yang baik, alangkah ruginya sekiranya tidak kita dapatkan dan sebarkan manfaatnya ke seluruh alam. Sedih sebenarnya bila berhadapan dengan situasi tatkala kita mahu berkongsi kebaikan, ramai yang menjauhkan diri. Takut agaknya dipaksa untuk membeli. Saya hanya kongsikan kebaikannya..pilihan di tangan masing-masing. Bagi saya....yang dulunya skeptikal....kini berubah pandangan kerana saya yakin dengan kalam Allah yang menyatakan bahawa" barangkali kita tidak suka sesuatu sedangkan ianya baik untuk kita dan barangkali kita suka sesuatu sedangkan ianya tidak baik untuk kita". Berpada-pada dalam menterjemah 'ketidaksukaan' kita kerana bila-bila masa Allah boleh palingkan hati kita sesuai kehendakNya....Bercakap atas dasar pengalaman...

Apa-apa pun yang penting kita kena bersihkan hati kita. Bukakan minda kita seluas-luasnya. Selagi kita meletakkan persepsi negatif, sebaik atau sehebat mana pun apa yang datang kepada kita pasti akan kita tolak. Kita besar dengan ego kita yang tak seberapa. Kita malu hendak mengakui bahawa setiap ringgit yang kita keluarkan untuk kesihatan itu sebenarnya adalah keperluan, bukan lagi untuk memenuhi tuntutan kehendak. Kita malu hendak menerima perkara baik kerana terlalu banyak benda negatif yang kita dengar. Apa yang mampu saya katakan.....Alhamdulillah!!!Saya telah merasakan perubahan itu...Semoga anda di luar sana juga sentiasa mengambil kira soal kesihatan anda......

BVSM adalah pelapik tilam a.k.a selimut yang disuntik di dalamnya garam laut dalam dan tenaga tulen cahaya waktu Dhuha. Terlalu banyak manfaat garam dan cahaya matahari waktu Dhuha ini yang dipinjamkan Allah kepada kita.Siapa kita untuk menidakkan?? Surah Al-Kahfi, Ad-Dhuha serta As-Syams juga menceritakan tentang 'cahaya' dan kepentingannya. Ada lagi yang hendak didustakan? Betulkan saya seandainya saya khilaf.....Saya hanya manusia biasa yang sering tersilap. Berkongsi perkara baik tiada susahnya.....

Mahukan perkongsian mengenai BVSM atau menjadi agen dropshipnya? Jangan segan-segan pm atau wassap 019-7776378 untuk yang benar-benar berminat sahaja ye!!! Alhamdulillah.......

Monday, September 16, 2013

BIO VELOCITY SLEEP MATE (BVSM)

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Bertemu lagi kita kepada semua pembaca yang mungkin sedang menunggu-nunggu maklumat berkenaan BVSM ini.





Fungsi dan keunikan BVSM:
1. Menggalakkan peredaran darah dan memperkuatkan fungsi jantung
2. Menggalakkan kadar metabolisme dan sistem imunisasi
3. Meningkatkan aura tubuh badan, lebih bersemangat, menghilangkan kepenatan dan meningkatkan kecergasan
4. Menstabilkan emosi dan menghilangkan tekanan
5. Mengurangkan kesan radiasi elektromagnetik
6. Meningkatkan kadar oksigen dalam darah 



Siapa yang sesuai menggunakan BVSM (Berdasarkan testimoni)
1. Lumpuh
2. Insomnia dan sakit jiwa
3. Lumpuh akibat kemalangan
4. Masalah jantung
5. Strok
6. Senggugut 
7. Sakit lutut
8. Tekanan darah tinggi
9.Gout dan sakit kepala/migrain
10. Kencing manis
11. Bayi meragam dan menangis sebelum dan selepas tidur

Antara testimoni BVSM










Inilah anak kecil yang saya maksudkan. InsyaAllah...menunggu peluang bertemu anak kecil ini dan akan saya kongsikan ceritanya nanti ye..TUNGGU TAU!!

Proses penjagaan BVSM:
Sangat mudah...
1. Cuci setahun sekali ( saya dah guna lebih dua minggu, tidak berbau kerana ia anti hama)
2. Hanya perlu gunakan bahan cuci kain berorganik (soflan is the best), dan gunakan cucian tangan
3. Hanya perlu keringkan di bawah matahari pagi (pada waktu Dhuha), waktu terbaik 8.30 hingga 10.30 pagi
4. Dicadangkan dicuci di bahagian yang terkena kotoran sahaja.

Sekiranya mahu jadikan pelapik tilam, buka dan letakkan BVSM di atas tilam. Letakkan 4 tali elastik di setiap sudut tilam kerana ia bersaiz queen.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya untuk perkongsian manfaat penggunaannya. Kita berusaha....HIDUP dan MATI ketentuan Allah namun mendapatkan KESIHATAN yang baik itu adalah pilihan kita. Pilihan di tangan kita. Semuanya dengan izinNya juga.....

Saya SUDAH..ANDA????

Saya dan BVSM: Hubungan atau sumbangan???

Assalamualaikum dan salam Hari Malaysia

Lama sungguh tak melawat tapak sendiri semenjak Syawal berlalu. Semenjak Haziq demam...semenjak saya sendiri tak sihat dan semenjak memulakan semester baru. Rasa macam nak jadi super mak pulak....tak pun jadi boboboi...badan boleh pecah tiga.....Cuma semenjak dua minggu kebelakangan ni, alhamdulillah kesihatan saya membaik lebih-lebih lagi anak syurga manja saya tu sejak kena penangan 'Selimut Ajaib a.k.a BVSM (Bio-Velocity Sleep Mate). Apa bendalah ni.....asyik-asyik BVSM....

Meh hamba nak kabo....BVSM ni sama ja cam comforter yang biasa kita pakai macam kat bilik tidur kita....boleh pulak kalu takmo jadi selimut, ha...bentang aje jadi pelapik tilam...tidurlah puas-puas....insyaAllah akan dapat tidur yang berkualiti. Bukan itu saja, anda pasti akan rasai perbezaannya. Belum cuba belum tau....Saya dah cuba....anda bila lagi? Wah promote..........hihihihi.

Apa signifikannya BVSM tu pada saya dan Haziq terutamanya? Ha..signifikan...bahasa research sudah keluar....Untuk makluman Tuan-tuan dan Puan-puan....saya seorang yang agak skeptikal dengan produk-produk MLM yang harganya mahal-mahal, ribu riban kata orang sebab yelah...dalam kepala tu dah tertanam macam-macam perkara negatif tentang produk MLM. Lagipula...huh mana mau cekau duit banyak-banyak kan? Habis semua tabung nak dipecah...tabung buluh, tabung manggis, tabung ayam..mujur tabung haji pakai akaun...kikikiki. Tapi apa yang membuatkan saya nekad mencuba BVSM bila melihat testimoni seorang kanak-kanak di FB yang disahkan oleh pasukan perubatan mengalami kelumpuhan saraf, dah pakai besi penyokong di kepala...dalam tempoh beberapa minggu mengguna BVSM, dengan izin Allah.....budak tu boleh berjalan!!!Allahu Akbar! Beberapa kali saya ditagged dengan gambar tersebut yang benar-benar menjentik hati saya untuk kata 'cuba! cuba!'....

Kebetulan saya punya seorang sahabat sekasut yang memiliki anak seperti Haziq terlebih dahulu telah mencuba BVSM dan mendapat kesan positif. Justeru ia menguatkan hati saya untuk mencubanya. Saya percaya bahawa mungkin ini yang Allah aturkan untuk saya. Dulu saya tak suka, kini saya mencuba. Mungkin kita tak suka sesuatu perkara tapi sebenarnya Allah maha mengetahui itu adalah yang terbaik untuk kita. Jadi saya pun belilah BVSM daripada sahabat saya. Sebelum penggunaan ke atas Haziq, saya telah diperjelaskan dengan faedah penggunaannya, kaedah penjagaannya dan yang pasti..harganya. Masa dengar harganya tu, tertelanlah jugak air liur.Bukan sekali tapi banyak kali okey.....Selimut je harganya macam tu? Aduh....tertelan lagi air liur....anggap jelah rasa 100 plus....

Lepas beberapa hari penggunaan....patutlah harganya begitu. Berbaloi dengan kesannya!! sebenarnya saya orang pertama yang mencuba sebelum Haziq. Saya pakai hanya setengah jam sewaktu tidur sebentar di waktu petang. Sendawa...erk...erk.....lepas tu saya rasa macam ada semut berjalan di badan saya. Dah...kenapa? Lepas saya bangun tidur selepas setengah jam, saya rasa puas sangat macam tidur berejam-jam!! Kemudian badan saya mudah berpeluh. Bila saya cuba pada Haziq pada sebelah malam...reaksi pertama...Haziq terkebil-kebil....selalunya dia akan buang selimut yang dipakaikan di badannya, ditolak-tolak guna kaki tapi tidak kali itu. Dia diam aje....kemudian dia mula berpeluh..lencun kepalanya tapi tidurnya nyenyak! Tak berkutik! Dan paling saya perasan, tersentak-sentak waktu tidurnya berkurangan. Boleh kata saya tak nampak sehingga ke hari ini alhamdulillah!!! Sekarang ni yang saya perasan lagi...matanya lebih fokus....kuat makan pun iya!!!

sampai ternganga mulut...so kenalah mama tolong katupkan...

confirm nyenyak!!!

Saya pulak masih menumpang kebaikannya sebab kami tidur sekatil. Dapatlah tumpang dua kaki dan tangan. Alhamdulillah..perubahan pertama yang saya rasakan ialah badan semakin cergas dan bertenaga, muka makin berseri-seri (lah sangat....hikhikhik), pembuangan air besar yang lawas dan hilang lenguh-lenguh badan. Oh ya paling penting.....saya ulang....paling penting bila bangun pagi, dah tak ada lenguh badan atau kaki sakit, rasa memang dapat tidur yang benar-benar berkualitilah!!!walaupun tidur sekadar 2 jam!

Jadi....apa hubungan BVSM dengan saya? Tak ada apa-apa sebab kami adalah dua entiti atau kumpulan yang berbeza. Mentor saya kata...saya manusia, BVSM tu barang....mana boleh ada hubungan TETAPI......sumbangan ada iaitu BVSM sebagai alat yang menyumbang kepada peningkatan kualiti kesihatan saya. Yeah....itu dia perkaitannya...sumbangannya ye teman-teman......

Apa sumbangan pemakaian BVSM kepada kesihatan individu di sekitar saya selain saya dan Aiman Haziq? TESTIMONI lah senang cerita....

Ayah mertua yang mengalami masalah vertigo (melayang-layang kesan kencing manis)
1. Berpeluh-peluh
2. Badan kurang melayang
3. Badan cergas

Sahabat (bell-palsy)
1. Sendawa dan kentut (reaksi awal)
2. Muka balance selepas dua hari penggunaan
3. Lebih fokus
4. Badan lebih segar

Adik (slip disc)
1. Kaki tak bengkak lagi walaupun travel jauh (Segamat-N.9-Melaka-Manjung dan patah balik)
2. Badan mudah berpeluh
3. Tidur puas 
4. Cergas selepas bangun tidur

Apa lagi tentang BVSM? Akan saya kongsikan dalam entri berikutnya. Jaga kesihatan demi insan-insan yang anda sayangi. Berminat mengetahui lanjut tentang BVSM? Jangan ragu-ragu wassap saya ye (kalau sesiapa yang ada nombor telefon sayalah...yang tak ada tu....boleh respon melalui blog ini)....Saya sudah mengambil langkah tepat untuk meningkatkan kualiti kesihatan saya. ANDA MASIH MENUNGGU????

Fikir-fikirkan dan kita jumpa pada entri berikutnya....

Monday, August 26, 2013

Cerita raya 2013

Assalamualaikum dan salam lebaran buat semua pengunjung blog tintajemari hamba......

Apa khabar you all?? Dah seminggu masing-masing balik bekerja kan...Anak-anak pun dah naik sekolah tapi baru hari nilah saya berkesempatan untuk mengemaskini blog.Aduhai...macam-macam hal yang berlaku sepanjang raya tahun ini.....

Kami balik ke Segamat dua hari sebelum raya. Dapatlah sehari berpuasa di kampung sendiri. Hari terakhir puasa, kami berkumpul pula di rumah adik ipar di Tangkak Jaya. Cerita pagi raya tak ada apa yang menarik....sama je macam korang.....Lepas solat sunat hari raya, saling bermaafaan, menziarahi saudara mara di Tangkak dan Muar....seperti 9 tahun lalu....Petang raya pertama dah bertolak semula ke Segamat. Sampai pun dah malam. Ha...............di sinilah semuanya bermula.....

pagi raya di Tangkak.....

"Ayah, mana beg baju raya?, puteri saya bertanya. Sebut je baju raya, saya pula yang tepuk dahi! Allahuakbar!!! Beg baju raya tertinggal di Tangkak! Ini kecuaian saya. Ralit menggosok baju hingga terlupa nak bawa beg baju raya dalam kereta. Konon-konon asingkan baju raya dengan baju basahan...padan muka saya!!Tidur malam terus tak nyenyak memikirkan semua baju raya dalam beg yang satu itu. Mujurlah dah tengah malam tetap dapat melelapkan mata sebab sejuknya malam di Segamat ibarat pasang penghawa dingin!!.Kesian encik suami, seawal pagi terpaksa patah balik ke Tangkak..................semata-mata kerana beg baju raya!!

Hari kedua pula saya rasa lain macam....perut bergelodak...berpusing-pusing rasa macam naik roller coster walaupun tak pernah naik....kejap-kejap masuk bilik air. Paling lama dekat 20 minit sampai dah rasa lembik dah...Kena sebotol besar 100 plus barulah perut mula membaik. Misi untuk beraya terpaksa ditangguhkan....Raya ketiga barulah dapat berjalan-jalan ke rumah mak saudara. Itupun selepas menunggu yang ditunggu tak kunjung tiba. Tak dapat juga bertemu keluarga yang selalu bertemu setiap kali raya. Takdok rezeki......Malamnya pula sempat juga bertandang ke rumah teman sekasut di Kg.Berata sebab nak ambil alat terapi Aiman Haziq.....

Raya keempat kami balik sehari ke Tangkak dan keesokannya terus balik ke Pasir Gudang. Ha...bermulanya di sini.....cerita Aiman Haziq pula bermula. Bolehlah singgah di www.ceritahaziq.wordpress.com kalau nak tahu tentang apa. Senang cerita....Haziq mula demam....elok sikit, batuk dan berkahak pula. Alhamdulillah, mulai semalam saya rasa kondisi anak syurga itu sudah 95% membaik...syukurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.........Inilah kali pertama dalam sejarah lima tahun Aiman Haziq, dia demam dalam tempoh yang panjang. Kalau nak dikira, hampir 9 hari juga melayan kerenahnya yang merengek, tak mahu diletak, tak mahu makan, kurang minum susu, lupa cara nak hisap puting botol susu....Dugaan........alhamdulillah semalam dah boleh makan sebiji blueberry muffin, dah boleh hisap puting botol susu walaupun ada kalanya lupa....banyak jugalah perkembangannya.....

Dalam pada masa yang sama...banyak kerja tertangguh kerana line internet yang sangat tidak bagus.Terpaksa mengambil langkah terakhir setelah kepala ni dah begitu serabut memikirkan jalan penyelesaiannya.....Kalau tak kerana terpaksa...entah bilalah semua masalah nak selesai kan....

selamat datang dan tolong berikan khidmat terbaik ye!!!

Mudah-mudahan semua urusan selepas ini akan dipermudahkan dan lancar. Hilang sedikit tekanan yang melanda. Itu belum lagi cerita saya sendiri yang sakit....Tak mahulah cerita panjang-panjang, nanti bosan. Lagipun, masih ada cerita yang mahu dikongsikan tapi kena tunggu entri akan datang. Sehingga itu, selamat meneruskan Puasa Sunat 6 Syawal bagi yang berpuasa dan semoga dipermudahkan segala urusan kalian yang singgah di laman saya. Terima kasih....

Sunday, August 4, 2013

Projek kuih raya versi tak percaya.....

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Hari raya tingal beberapa hari saja lagi kan. Mesti sibuk mak-mak di dapur menguli doh dan meningkatkan bil elektrik bulan ni sebab banyak sangat pakai oven..kan? kan? mesti punyalah....baik mengaku.....hehehe . Saya pun dalam kondisi yang sama dengan korang pun tapi inilah kali kedua sepanjang 10 tahun saya berkahwin, saya cuba buat kuih sendiri. Tahun lepas saya buat cornflakes  dan kuih siput. Nampaknya tahun ni bertambah jenisnya. Bukan sebab berkobar-kobar nak sambut raya, tapi sebab asyik kena 'push' dengan anak-anak. Ayat depa...."mama kan pandai masak, kenapa mama tak jual kuih macam ibu (pengasuh diorang) buat? Arrrr....masa tulah dia nak puji......lepas tu asyik menagih nak buat biskut raya, kejap-kejap ingatkan mama dia. Haish....tak boleh jadi ni. Sudahlah mama dia ni memang kejung kalau di dapur....kena pulak buat kuih sendiri? Memanglah resepi di internet tu melambak-lambak tapi...........tunjuk je kan senang, jimat masa....ekekekeke (mood nak senang aje kerjanya).........................

Nak dijadikan cerita, haaa....inilah oven yang banyak memberi bakti pada saya kebelakangan ini. Bila saya kata nak buat biskut sendiri, adik beradik tunjukkan reaksi berbeza. Kak Long kata baguslah...cuba! Kak Ngah pulak bertanya, "betul ke ko buat sendiri? Jangan lupa tunjuk bukti.....Adik pulak bagi semangat "chaiyok-chaiyok" katanya....Wahai adik beradikku sekelian yang disayangi lagi dikasihi, percayalah bahawa adinda/kekanda korang yang ganas dan brutal ini berjaya menunjukkan kesantunan seperti mana wanita lain ye....hihiihihi.

oven yang sedang bekerja....

Mula-mula, projek pertama buat biskut badam. Yang seorang merajuk sebab nak suruh buat biskut coklat. Mama pilih buat badam dulu sebab semua boleh makan. Si adik buat muncung bebek. Malas mama nak layan, cuma pujuk kata akan buat biskut coklat hari berikutnya. Beginilah keadaan dapur yang kecil bila operasi bermula. Ya Allah punyalah serabut. Boleh muat untuk seorang saja. Kalau berdua boleh berlaga punggung...al-maklum rumah insan biasa..kekekeke....

                                    
serabut versi dapur kecik....

Maka terhasillah biskut pertama saya:

                                 
versi biskut pertama..

Lepas tu cuba buat biskut famos amos sebab saya ni suka makan coklat. Sebab tu saya chubby....hihihihi. Mula-mula buat, ui gedabak besarnya. Kak Long kata terlebih soda bikarbonat. Lepas ni takyah letak pun tak apa. Rangup memanglah rangup tapi jadi macam chipsmore pulak...hadoi...Lepas dah buat penambahbaikan, maka barulah jadi gebussss....., tapi mula-mula terkecik...jadi versi makan-makanlah gamaknya....

                                      
versi tak jadik....

versi makan-makan sebab very the cenonet......

versi cubaan lagi....

versi tengah bakar
baru jadik............versi lengkap...

Dah siap dua jenis, kami buat pulak biskut kacang mazola. Resepi by Chef Norman Musa yang ada restoran di New York, Ning's. Memang sedap!!! Tapi anak murid derhaka, chef buat bulat-bulat, anak murid main terap aje. Tak apa chef, untuk yang berikutnya saya ikut bentuk bulat-bulat ye, mahu bawa pulang ke kampung!!!

 versi tergoda....

versi cukuplah sebalang.....

Siap biskut kacang, saya buat cornflakes pulak. "Semua ni untuk raya ke?, untuk makan-makan tak ada?" Hamboi sedapnya soalan anak dara dan anak bujang hamba....Sudahnya, buat dua adunan, separuh adunan dah selamat dikerjakan lepas waktu berbuka malam tadi. Anak-anak ni memang berhantu sikit kalau dengan cornflakes. Pelik betul....hantu dah kena ikat tapi tetap 'berhantu'. Hantu apakah itu? hahahaha.....Wajib ada setiap tahun, sejak tahun lepas sebab cepat sangat habis. Kali ni buat sikit je dulu, ibarat buat untuk versi pra-aidilfitri, versi makan-makan....

cornflakes madu dan bijan...

Puas bila dapat hasilkan biskut dengan tangan sendiri. Rupanya lebih syok daripada main-main manik.....hehehehe cuma itulah...bila anak-anak dah besar baru pandai nak ke dapur. Al-maklum masa jaman kecik-kecik dulu, masak-memasak, kemas mengemas jangan serah padaku!!! Bila dah tua vangka ni, bila kata pandai masak itu ini, adik beradik ada yang angkat kening Ziana Zain sebab tak percaya....hey......see the handlah.....hihihihi. Bukan nak show off, just nak kongsi betapa seronoknya menggembirakan hati anak-anak. Projek kuih raya korang dah siap ke? Kalau belum....moh kita ke dapur!!!! Jumpa lagi pada entri akan datang ye.....

Wednesday, July 31, 2013

Roadshow Majlis Kebangsaan Bagi OKU

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Apa khabar semuanya? Sudahkah dapur berasap untuk berbuka? Dapur saya masih lagi tidak berbau apa-apa. Hanya akan berbau selepas titik noktah bagi entri kali ini. Saya ingin berkongsi pengalaman tentang roadshow Majlis Kebangsaan bagi OKU (MKOKU) yang saya hadiri semalam di Johor Bahru. Majlis bersama komuniti tempatan ini bertujuan untuk mengumpulkan segala isu/usul/cadangan dan pandangan daripada OKU, NGO dan pihak-pihak berkepentingan untuk kebaikan/kebajikan dan hak OKU dalam negara. Roadshow ini dijalankan serentak di seluruh negara. Wakil MKOKU di Johor ialah Prof. Dr Ruzita Mohd Amin, penyarah di UIAM yang juga merupakan OKU fizikal.

Jemputan diterima menerusi hebahan di Malaysian Advocates for Cerebral Palsy (MyCP). Saya katakan pada diri, saya mesti pergi! Inilah masanya dan inilah platform yang sangat tepat untuk kami ibu bapa OKU terlantar seperti Aiman Haziq untuk menyuarakan isu yang membelenggu kami agar ianya dapat didengari dan dibawa ke mesyuarat Majlis. Secara peribadi, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Malaysia, Dato' Rohani yang telah mengusulkan roadshow ini dibuat dalam tempoh tak sampai sebulan selepas penyerahan resolusi di Persidangan Incheon Strategy (New Decade for People With Disability:Make it Real) di Berjaya Convention Centre awal Julai lepas. Saya yang hadir sebagai peserta dalam persidangan tersebut berharap agar resolusi yang diserahkan akan mendapat maklumbalas dan tindakan proaktif daripada pihak kerajaan dalam memperjuangkan hak OKU di Malaysia.

Ok, bercerita tentang roadshow semalam.......

Apa yang saya lihat, pesertanya ramai daripada agensi kerajaan saya rasa, dari hospital, PDK dan mungkin juga dari jabatan-jabatan yang berkepentingan. Sayangnya tak ramai golongan OKU yang hadir. Apa yang saya dapat lihat, OKU penglihatan ada lah dalam 3-4 orang, individu pekak 2 orang, OKU fizikal dalam 3-4 orang dan kami ibu bapa anak OKU terlantar yang mewakili Persatuan Rakan Celik P.I.P.I. Sewaktu pendaftaran, saya lihat pesertanya seolah dah tahu lama program ini akan berlangsung tetapi OKU sendiri pula yang tidak ramai. Isunya...bagaimana mereka menghebahkan program ini kepada golongan sasaran? Kami hadir kerana mahu isu kami diutarakan, diperbincangkan, bukan isu bagi institusi tertentu melainkan melibatkan OKU. Kami bukan nak dengar perdebatan atau penyelesaian masalah, sebaliknya kami mahu isu kami didengar. Mungkin ada sesuatu yang kurang pada hebahan.Hmmm.....


Wakil Celik P.I.P.I bersama Prof. Dr. Ruzita Mohd Amin dan Dr Sharon, pakar rehabilitasi Hospital Sultan Ismail, Johor.

Prof. Ruzita mengendalikan sesi dengan sangat baik. Tiada agenda yang melalut, sekadar ucapan aluan dari Pengarah JKM Johor dan sesi terus dibuka dengan mendengar isu yang dikemukakan hadirin. Saya sendiri mengemukakan tiga isu utama iaitu:

1. Penguatkuasaan (sejauh mana penguatkuasaan dilaksanakan terhadap pelanggaran hak OKU contohnya dalam isu yang sangat mudah, parking kenderaan). Kerajaan perlu tegas dalam isu penguatkuasaan kerana meskipun dasar dan Akta telah ada, tanpa penguatkuasaan tak bermakna apa-apa.

2. Penubuhan pusat khusus di setiap daerah untuk OKU terlantar lengkap dengan kemudahan rawatan seperti fisioterapi/OT dan sebagainya sebagai usaha pengesanan awal dan pemulihan.

3. Kajian semula/semakan semula dasar pemberian Bantuan OKU Terlantar (RM300) sebulan. Pemberian seharusnya atas kapasiti sebagai OKU terlantar, bukan atas dasar status ibu bapanya.

Antara lain usul yang dikemukakan ialah:

1. Semakan semula prosedur kerja di JKM yang menyebabkan urusan pelanggan terganggu/tergendala akibat kehilangan dokumen

2. Standard pengubahsuaian kenderaan untuk OKU diseragamkan di seluruh negara.

3. Kajian terhadap elaun makan bagi OKU di Sekolah Spastik Johor.

4. Program memupuk kesedaran masyarakat dengan lebih meluas (masukkan dalam silibus di peringkat sekolah tentang kesearan terhadap OKU sama ada dalam subjek sivik atau pendidikan moral)

5. Isu bantuan terhadap pesara OKU

6. Aksesibiliti bagi OKU penglihatan dan OKU buta

7. Pengangkutan awam

8. Kemudahan jurubahasa dan skim jurubahasa isyarat yang masih tiada dalam SPA

9. Isu telekomunikasi (pengurangan caj 3G untuk OKU pekak)

10. Cadangan meningkatkan elaun kepada OKU di sekolah spastik dilanjutkan sehingga usia 21 tahun bagi OKU yang berada di bengkel terlindung.

11. Cadangan menjadikan bahasa isyarat sebagai bahasa ketiga.

Saya sekali lagi secara peribadi penuh harapan agar segala isu dan usul dapat dibawa ke mesyuarat majlis sebagai bukti usaha MKOKU dan usaha menempatkan OKU dalam masyarakat secara lebih intensif dan inklusif tanpa sebarang diskriminasi sesuai seperti yang tercatat dalam AKTA OKU 2008. Semoga masyarakat di luar sana menyedari kehadiran komuniti kecil kami dan berikan kami peluang untuk BERNAFAS serta menikmati segala yang telah ALLAH pinjamkan buat anak-anak kami............


Tuesday, July 23, 2013

Kerabu mangga via telepati

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Ok...hari ni dah masuk hari ke 14 kita berpuasa. Alhamdulillah mesti semua dah kenyang kan berbuka. Petang tadi  sempatlah saya coretkan sesuatu di laman tintajemari saya ni dan baru sempat di muatnaik. Hmmm....kali ini pasal cerita kerabu mangga. Sebelum itu, kredit pada www.dapurbello.blogspot.com kerana saya pinjam gambar kerabu mangga ini berdasarkan carian melalui bantuan pakcik Google petang tadi. Saya rasa inilah gambar kerabu mangga yang paling menarik perhatian sepasang mata saya.



Kenapa kerabu mangga jadi pilihan sebagai topik entri saya kali ni ye? Nak tahu? Saya masih ingat kata-kata Dato' DMFK.. Kenal tak siapa beliau? Kenal ke tidak......Mesti kenal kan? Satu Malaysia kenal beliau. Kalau tak kenal......might be something goes wrong somewhere...alamak....tertelan keju petang-petang ni…. Ei....puasa hokey!!! Kata Dato' DR Mohd Fadzillah Kamsah a.k.a DMFK, kalau ikatan jiwa antara suami isteri tu kuat...kita dapat rasa apa yang dia rasa, kita dapat fikir apa yang dia fikir dan dia dapat rasa apa yang terdetik dalam hati kita. La....cerita pasal suami isteri pulaklah kan. Apa kaitannya dengan kerabu mangga?

Nak ceritalah ni......

Petang tadi sewaktu menonton drama Hujan, sempat juga saya belek-belek majalah Mingguan Wanita yang menjadi majalah langganan tetap saya setiap minggu. Belek punya belek, ternampak di ruangan masakan tu ada kerabu mangga. Terlioq jugak bak kata orang Kedah tapi taklah sampai menjejes air liur….hihihi. Siap terbayang-bayang keenakannya kalau dibuat sendiri. Al-maklum mangga di depan rumah pun dah besar-besar. Saya bayangkan mangga tu diracik-racik, potongkan tomato, lada cili, bawang besar, letak kacang tumbuk sikit, letak cuka sikit, garam, gula….pergh......mesti sedapkan. Lebih lagi bila air tangan sendiri. Sayangnya hari ni saya gantung kuali, tanak nasi je sebab menu dah dirancang, nak makan ayam golek aje. Jadi suami beli ayam golek, sayur tengoklah apa yang dibeli encik suami.

Untuk ke bazaar ramadhan….masih kuat lagi tekad saya untuk tidak jejakkan kaki ke sana. Suami je yang beli…yang penting saya tak ke sana. Matlamat baru Ramadhan tahun ini…alhamdulillah!! Jadi, dipendekkan cerita, encik suami sampai di rumah hampir pukul 6, lepas ambil anak-anak dari sekolah. Saya pun taklah banyak bertanya apa yang dibeli sebab saya dah tahu apa yang akan dibeli. Tiba-tiba… ‘Yang, abang beli kerabu mangga,” suami saya bersuara. Terus saya bangun dari sofa dan menghampiri encik suami sambil menyatakan betapa saya gembira sebab seolah-olah dia tahu apa yang terdetik dalam hati saya. Saya pun hadiahkan encik suami dengan hadiah yang biasa dia dapat sebelum pergi kerja tiap-tiap hari, sebuah ciuman di pipi tanda terima kasih dan penghargaan. Pada detik itu saya percaya bahawa memang ada ikatan yang kuat antara pasangan sehingga dapat menebak apa yang ada di fikiran pasangan walaupun hanya secara kebetulan. Mungkin benar bahawa wujud 'telepati' iaitu seseorang itu boleh merasakan sesuatu dari jarak jauh. Mungkin saya mengungkapkan keinginan melalui perasaan dan perasaan atau gelombang itu dapat diterima suami walaupun beliau tiada berdekatan dengan saya. Subhanallah!! Hebatnya percaturan Allah!!!


Mahu tak suka? Baru fikir, makanan dah ada depan mata…alhamdulillah! Kerabu mangga oh kerabu mangga…..
rezeki saya untuk juadah berbuka hari ini....

Monday, July 22, 2013

Nak main bunga api!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera!!!

Alhamdulillah, dah masuk pun kita ke fasa kedua Ramadhan. Kita telah melalui fasa rahmah pada 10 malam pertama Ramadhan dan kini meniti fasa keampunan bulan yang penuh barokah ini. Pohonlah keampunan ke atas dosa-dosa yang pernah kita lakukan dengan tulus,insyaAllah Allah itu Maha Mendengar (Ingatan buat diri yang selalu terlupa)....

Sejak 3-4 hari lepas, saya sering menyuarakan keinginan untuk bermain bunga api kepada encik suami. Pening juga encik suami membayangkan bunga api yang saya inginkan. Setelah mendapat respon teman-teman dan bantuan pakcik Google yang baik hati...maka dapatlah saya tahu bahawa bunga api yang saya inginkan tu ialah bunga api cap kucing!!! Konon nak mengimbau nostalgia jaman kanak-kanak tapi nama bunga api pun tak tahu! Yelah, nama pun zaman kanak-kanak, manalah nak ingat. Bila dah kahwin,anak pun dah bersusun 3 orang (macam ramai sangat..hihihi), mana ada peluang nak main bunga api. (Sebenarnya boleh aje tapi entah kenapa tak minat)....Tiba-tiba pulak raya tahun ni mengidam nak main bunga api ni.

Inilah dia bunga api cap kucing tu. Ada jual lagi ke tahun ni?

best kan....cantik..bunyinya 'sssssssssssssssssssss'....

Walaupun sekejap tapi seronok kalau main ramai-ramai....

Rasa macam nak kembali ke zaman kanak-kanak. Apakan daya, inilah perjalanan sebuah kehidupan. Fasa itu sudah berlalu tetapi mana tahu kita sempat melaluinya untuk kali kedua kan. Pada ketika itu mungkin hayat kita dipanjangkan Allah tetapi daya pemikiran kita mungkin kembali ke zaman anak-anak...Wallahu A'lam....

Pagi ini sekali lagi saya suarakan hasrat nak cari bunga api ni. Mudah-mudahan hasrat ini tercapai....BUNGA API?????????